POLONYA OTURUM VE ÇALIŞMA İZNİ
NEDİR?
Resmi pasaport hamilleri 90 gün süre ile vizeden muaftır. Umuma mahsus pasaport hamilleri vizeye tabi olup, 90 gün ikamet süreli müteaddit giriş vizeleri e-Vize olarak ya da Türk dış temsilciliklerince resen verilir.
Vize işlemlerinde yaşanabilecek gecikmelerden ötürü vize müracaatlarının plan edilen seyahat tarihinden en az bir ay evvelce yapılması faydalı olacaktır.
KAÇ GÜNLÜK ALINABİLİR?
Oturum ve çalışma vizesi en çok 6 aylık ve bir senelik olarak verilir. Bu vakit daha sonra çalışama haline ve Polonya’da idame ettirilen hayatınıza göre tekrardan uzatılabilinir. Fakat konsolosluk yetki sahipleri bu vakti uzatmak amacıyla çalışma ve seans izninizi nasıl kullandığınıza bakacaktır.
NEREYE BAŞVURULUR?
Başvuru yapılacak tek yer Polonya Konsolosluğu’dur.
GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR?
- Vize müracaat formu
- Pasaport
- Fotoğraf
- Sıhhat sigortası
- Çalışma izni. Polonya çalışma izninin orijinalini ve fotokopisi.
- Şirket makalesi. Polonya’da tespit edilen firmadan bireyin işe alınma niyetini bildiren, antetli kağıda makalenmiş imzalı ve kaşeli şirket makalesi. Yazıda imzası tespit edilen bireyin adı, soyadı ve unvanının bulunması lüzumludur.
- Diploma. Meslek diploması ya da mesleki eğitim ve vasıflarını gösteren belge ve sertifikalar.
- Mali Kaynaklar. Barkotlu, ıslak imzalı ve kaşeli SGK hizmet dökümü ve son işyerine ait SGK işe giriş bildirgesi.
- Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Sabıka kaydı. Adli Sicil Kaydı.
- Askerlik Durum Belgesi.
- Oturum kartı
NE ZAMAN BAŞVURMAK GEREKİR?
Seyahat edilecek tarihten 3 ay evvelce müracaat gerçekleştirme lüzumludur.
RANDEVU NASIL ALINIR?
Vize merkezleri randevu işlemlerini yürütmektedir.
Gerekli şartların sağlanmasının ardından Polonya’da yasal olarak çalışabilmek için prosedüre uygun şekilde çalışma izni başvurusunda bulunmak gerekmektedir. Çalışma izni başvurusunda bulunan kişinin özellikleri önemlidir, Polonya Konsolosluğu tarafından iş kolu, başvuru yapan kişinin vatandaşı olduğu ülke gibi birçok durum değerlendirilir. Yapılan başvurunun ret almaması için her konu eksiksiz olmak zorundadır.
Polonya İstanbul Başkonsolosluğu vize başvuru işlemlerini gerçekleşebilmesi için randevu alınması zorunludur. Randevu almadan bizim müracaatlarının gerçekleştirilmesi söz konusu değildir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları Polonya Başkonsolosluğu vize randevu alma işlemleri için http://www.e-konsulat.gov.pl adresini kullanabilir.
Polonya’da evlilik vizesi diye bir vize kategorisi bulunmaz, evlenmek amacı ile ülkeye giriş yapmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının seyahat amacına uygun vize türüne başvuru yapması gerekmektedir. Evlilik başvurusu yapıldığında doldurulması için verilen puanlar Polonya’da kalma sebebine evlilik yazılması halinde uzun süreli ikamet imkanı sağlanır. Pasaporta başvuru esnasında Polonya’da yasal olarak kalmaya imkan sağlayan damga basılır oturma izni sonuçlanana kadar damga ile ikamet etmeye devam edilir.
Eğitim amacıyla Polonya’ya gelen öğrencilerin yasal olarak hemen çalışmaya başlaması söz konusu değildir bunun nedeni öğrenci belgesi ile ülkeye giriş yapmaktır. Hem eğitim almak hem de çalışmak isteyenler oturum kartı almalıdır, oturum kartı bulunan yabancı uyruklu bir vatandaşın kaç süresi boyunca ülke sınırları içerisinde okuma çalışma ve kalma hakkı bulunur.
Polonya öğrenci vize başvurusunda öğrencilerin eğitim alacakları programı süresine göre farklı vize türlerine başvuru yapması gerekir. Gerekli olan evraklar hazırlanarak eğitim kurumundan alınan mektup ile en yakın Polonya Konsolosluğu ya da büyükelçiliğe giderek öğrenci vizesi başvurusu yapılmalıdır. Öğrenci vizesi için işlem süresi başvuru tarihinden itibaren 5 ile 15 iş günü aralığındadır.
Polonya Çalışma vizesi başvurusunda uygun bulunan başvurular ortalama 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak ayrıntılı bir inceleme gerektiği durumlarda süre en fazla 30 iş gününe kadar çıkmaktadır. Oldukça nadir olsa da bazı özel durumlarda ek belge sunulması gerekmektedir bu durum karşısında bize sonuçlanma süresi 60 iş gününe kadar uzamaktadır. Polonya çalışma vizesi başvurusunu seyahat tarihinden en az 2 ay önce gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Polonya vatandaşı olmayanların ülkede 3 ay ya da daha uzun süre kalmasını sağlayan oturma iznine sahip olması halinde çalışma izni alması kolaydır. Polonya çalışma izni başvurusu ihracat sahibi tarafından şahsen yapılmalıdır, aynı zamanda başvuru sahibinin varsa çocukları da şahsen yapılan başvurularda hazır bulundurulmalıdır. 18 yaşından küçük reşit olmayan çocuklar için çalışma izni başvuru işlemleri anne ve babası tarafından yapılmalı. Avrupa parlamentosu ya da Avrupa Topluluğu Konseyi yabancılar yasasına göre tarihinden en az 15 gün önce Polonya çalışma izni başvurusunun gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Planlanan seyahat tarihinden en az 3 ay önce başvurusunun yapılması gereken Polonya Erasmus vizesi 90 günden daha uzun süre ülkede kalmayı planlayan öğrencilerin başvuru yaptığı D tipi ulusal vizedir. Öğrenci belgesi, eğitim kurumu tarafından verilen davet mektubu, en az 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası Erasmus programı kapsamında öğrenci olduğuna dair hazırlanmış olan yazı Erasmus vizesi için gerekli olan temel evraklar içerisindedir.
Polonya aile birleşimi vizesi için gerekli olan evraklar başvuru formu, pasaport, 4 tane biyometrik fotoğraf, uluslararası evlenme kayıt örneği, tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdanı fotokopisi, başvuru sahibinin ikametgahı, Polonya’da yaşayan eşin ikametgah belgesi ve kimlik bilgileri, banka hesap dökümleri, sağlık sigortası, maaş bordrosu, daha önce yapılan evliliklere ait belgeler, varsa çocukların ile alakalı belgelerdir.
Polonya Konsolosluğu tarafından belirlenen vize ücreti yapılacak olan vize başvurusunun türüne göre değişmektedir. Polonya vizesi için 6 yaşından küçük çocuklardan harç ücreti talep edilmez. Polonya Konsolosluğu kriterlerine göre belirlenen vize ücreti konsolosluk harç bedelinin yanı sıra aynı zamanda vize başvuru merkezi ücretlerini kapsamaktadır. Vize başvuruları konsolosluk tarafından değil başvuru merkezleri tarafından kabul edilmektedir.