
Consultation For The Republic Of Poland
NEDİR?
Polonya turist vizesi, Polonya’yı turistik nedenle bir tur şirketi ya da bireysel organizasyonuyla ziyaret etmek isteyenlerin başvurması gereken vize tipidir. Polonya turist vizesi Schengen C vize kategorisindedir.
KAÇ GÜNLÜK ALINABİLİR?
180 günlük olarak en çok turistik vizesi alınabilir. Bu vakitte kadar alınacak vize vakti konsolosluk görevlisi yetki sahibi bireyin inisiyatifinde belirlenir.
NEREYE BAŞVURULUR?
Türkiye Cumhuriyeti’nde tespit edilen Polonya Konsolosluğu ortamında alakalı birimlere müracaat gerçekleştirme esastır.
Polonya çalışma izni ve çalışma vizesi almak için öncelikle ülkedeki bir şirketten ya da firmadan teklif almak ya da başvuru yapılarak kabul edilmek gerekir. Kabul yazısı imzalandıktan sonra Polonya’daki şirket başvuru sahibi adına çalışma izni talep eder ve bunu posta yolu ile başvuru sahibine girebilir. Çalışma izni belgesi ve diğer gerekli olan evrakları bir araya getirilerek konsolosluğa çalışma vizesi başvurusu gerçekleştirilir.
Polonya çalışma vizesi için gerekli olan evraklar içerisinde doğru tam ve okunaklı şekilde hazırlanmış üzerinde tarih ve ıslak imza bulunan ulusal vize başvuru formu ilk sıradadır. Pasaport, 2 tane biyometrik fotoğraf, 1 aylık kalış süresini kapsayan sağlık sigortası, çalışma izninin orijinali ve fotokopisi, şirket yazısı, diploma, mali kaynaklar, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, sabıka kaydı, askerlik durum belgesi çalışma vizesi evraklarıdır.
Eğitim amacıyla Polonya’da bulunmak isteyen öğrenciler Erasmus programına katılmak adına turistik vize başvurusu yapmalıdır. Erasmus vizesi için gerekli olan evraklar hazırlandıktan sonra başvuru gerçekleştirilir. Yapılan incelemenin ardından vize başvurusu konsolosluk tarafından sonuçlandırılır. Polonya’da Erasmus programı ile ülkeye gidecek olan öğrencilerin başvuru yapacağı turistik vize harç ücreti konsolosluk tarafından belirlenmektedir.
Polonya çalışma vizesi başvuruları genellikle 15 günü ile 30 gün içerisinde sonuçlanmaktadır. Ancak ek belge istenmesi ya da benzer durumlardan dolayı başvurunun sonuçlanma süresi bazı durumlarda 2 ayı bulmaktadır. Polonya çalışma vizesi ve çalışma izni sonuçlanma süresinin uzamaması adına gerekli olan belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması önemlidir.
Polonya’da 3 ay ya da daha uzun süre yabancı uyrukluların ikamet edebilmesi için oturma iznine sahip olması gerekmektedir. Oturma izni başvuruları Polonya konsolosluklarına şahsen gerçekleştirilmektedir. 18 yaşından daha küçük olan bir eşit olmayanların oturma izni başvuruları ebeveynlerden herhangi biri tarafından yapılabilir. Polonya oturum izni almak ülkede çalışma izni hakkı tanımaz bunun için ayrıca çalışma izni almak gerekir.
Polonya’da çalışmak ya da çalışma izni almak isteyenler için gerekli olan D tipi vizedir, çalışma vizesi olarak adlandırılan vize tipine sahip olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ülkede çalışma şansı elde eder. 3 aydan daha uzun süre ülkede çalışma olanağı sunan vizeye sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları aynı zamanda ailelerin de yanına alarak ikamet etme hakkına sahiptir.
Polonya Konsolosluğu önünde bulunan vatandaşlık işlemleri birimi aracılığı ile Polonya vatandaşı olmak isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları müracaatlarını gerçekleştirir. Vatandaşlık hakkı geçici süre için verilir ve uzatılması bireylerin ülkedeki durumunun gözden geçirilmesi halinde gerçekleşir. 8 yaşını doldurmuş ve 5 yıl aralıksız şekilde ülkede yaşayanlar vatandaşlık şartlarını yerine getirmiş sayılmaktadır. Anayasada bulunan üç dilden en az birini bilen ve toplumsal uyumu ispat eden ülkede 468 gün çalışanlarda vatandaşlık başvurusu yapabilir.
Türk öğrenciler tarafından Polonya Erasmus programı kapsamında en çok tercih edilen ülkeler arasında yer almaktadır. Başvuru sayısının yüksek olmasından dolayı Erasmus vizesi başvuruları belirlenen süreden daha uzun zaman içerisinde sonuçlanmaktadır bu yüzden seyahat tarihinden en az 3 ay önceye başvurunun yapılması gerekmektedir. Polonya Erasmus vizesi için öğrenci belgesi, Erasmus programı öğrencisi olduğuna dair yazı, eğitim alınacak olan okuldan davet mektubu 30.000 Euro teminatlı seyahat sağlık sigortası gerekli olan temel evraklardır.
Polonya için vize başvurusunda bulunan öğrenciler pasaport, vize başvuru formu, dilekçe, taahhütname, yeni çekilmiş 2 tane biyometrik fotoğraf, yeni tarihli öğrenci belgesi, masrafları karşılayacak kişiye ait finansal ve mesleki bilgiler, protokol yazısını hazırlamalıdır. Bunların yanı sıra seyahat sağlık sigortası, vukuatlı nüfus kayıt örneği, nüfus cüzdan fotokopisi, banka hesap cüzdanı fotokopisi, arsa tapu ve araç ruhsat fotokopisi, gidiş dönüş uçak rezervasyonu ve otel rezervasyonu belgelerini hazırlamak zorundadır.
Polonya oturum izni ülkede 3 ay ya da daha uzun süre kalmak isteyenler için verilmektedir başvuruların şahsen yapılması gerekmektedir. Oturum izni ve çalışma vizesi almak için önemli olan başvuru formunun eksiksiz ve tam şekilde doldurularak imzalanmış olmasıdır. Beyan edilen bilgiler ile sunulan belgeler ara uyumu çok önemlidir. Çalışma vizesi için ayrıca Polonya’da çalışılacak olan firma şirket yazısı alınmalıdır.